Organik karpuz ‘Hıdıroz’ Tunceli’de tezgahlarda
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünde susuz yetiştirilen ‘Hıdıroz’ adlı organik karpuz tezgahlardaki yerini aldı.
Kıraçlar ve Sakyol başta olmak üzere çevre köylerde ailelerin ekonomisine önemli katkı sağlayan organik karpuz hasadı başladı. Yörede ‘Hıdıroz’ karpuzu olarak bilinen tamamen kurutulan ve organik olarak yetiştirilen karpuz, hasadın ardından ilçedeki bakkal ve marketlerde yerini aldı.
Karpuzu üreticisi Ünal Aydın, kuru tarlada ürettiklerini ve kimyasal kullanmadıklarını, karpuzun daha da lezzetli hale geldiğini belirterek, “Adı ‘Hıdıroz’ karpuzu. Çemişgezek Kıraçlar köyünde yetiştiriyoruz.” Çok daha lezzetli. Çevre il ve ilçelerde de yoğun talep görmektedir. Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Karpuzumuz iriliği, aroması ve tadı ile çevre il ve ilçelerde ün kazanmıştır. Şu anda pazar sorunumuz yok” dedi.
Market işletmecisi Hıdır Dinçer, vatandaşların sürekli olarak tezgaha karpuz gelip gelmediğini sorduğunu söyledi.
Vatandaşlardan Reşit Güner, “Ülkemizin meşhur Hıdıroz karpuzu tezgahlara geldi. Bu karpuzu tatmadan ve yemeden gitmemelisiniz. Yiyenlere afiyet olsun.” – TUNCELİ