Ekonomi

Büyüme Aşamasında sürdürülebilirliğe odaklanan girişimler yer aldı

Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen KEP – Ekonomik Fırsatların Teşviki Programı kapsamında; Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı (GIZ) ve Bilgi Ticarileştirme Merkezi (BTM) iş birliğiyle yürütülen “Büyümek: Türkiye’de Startup Ekosistemi Çeşitliliğinin Desteklenmesi” projesinin sahne etkinliği gerçekleşti. BTM Fulya Kampüsü’nde düzenlenen etkinlikte proje süresince destek alan 10 girişimci sunum yaptı.

Program, İTO Yönetim Kurulu Üyesi BTM Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Doğan Salman, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı ve GIZ İş Geliştirme ve Girişimcilik Bölüm Müdürü Onur Arcan’ın açılış konuşmaları ve Grow Up Proje Koordinatörü Başak Güröz’ün kapsamındaki faaliyetleriyle başladı. Proje hakkında bilgi verdi ve çıktılarını paylaştığı bilgilendirici sunumuyla devam etti.

Projenin hedef segmentleri arasında yer alan Gıda, Tarım ve Yeşil Girişimcilik temalarının da ele alındığı “Yeşil Gelecek: Eko-Girişimcilik ve Güçlendirme Yollarının İlerlemesi” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü BTM Kıdemli İş Geliştirme Uzmanı Zübeyde Ağsakallı’nın yaptığı panele, EKSİM Holding Ar-Ge ve Dijital Süreç Yönetimi Direktörü Dr. Mustafa Çelikpençe, TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) İklim Teknolojileri Elçisi Emrah İnce ve Wastespresso Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı panelist olarak katıldı. . BINA Kuluçka Program Yöneticisi Muhammed Yasin Elmadit’in “Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi: Farklılıkların Gücü” başlıklı konuşmasını şöyle tamamladı:

Geçtiğimiz yılın kasım ayında faaliyetlerine başlayan Grow Up projesinin ilk etabında iş modelini kuran 28 girişim yer alırken, ikinci fazda ise fikir aşamasındaki 56 kadın girişimci desteklendi. Türkiye’deki girişimcilerin niteliklerini artırmayı, girişimcilik ve sosyal uyum faaliyetleriyle fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan Grow Up kapsamında start-up’ların iş kurma, iş kapasitesi geliştirme ve sürdürülebilirlik becerileri geliştirilerek yol haritaları belirlendi. Program boyunca eğitimlerin yanı sıra odak grup toplantıları, paneller, çalıştaylar, fuar katılımı ve mentor eşleştirmeleri de gerçekleştirildi.

Bugüne kadar 8.500’den fazla girişimciye ve 5 binden fazla işletmeye destek verdiklerini belirten BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Grow Up programıyla tarım, gıda ve yeşil dönüşüm alanlarında çalışan bireyleri girişimciliğe kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. ekosistemi oluşturmak ve bu alanlardaki nitelikli işletmeleri ekosistemle buluşturmaktır. .

Elbaşı sözlerini şöyle sürdürdü:

“BTM olarak yaş ve bölüm ayrımımız yok ancak Grow Up programında sektör olarak özellikle tarım, beslenme ve yeşil dönüşüm gibi belirli temalara odaklandık. Büyüme Programı’nı hayata geçirirken sürdürülebilir bir dünya vizyonuyla yola çıktık. Bu nedenle tarıma, beslenmeye ve yeşil dönüşüme odaklandık. Dünyada ilk 5 arasında yer alan bir startup merkezi olarak sadece ülkemize değil, dünya genelindeki ekosisteme karşı da sorumluluğumuzun olduğunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.”

GİZ İş Geliştirme ve Girişimcilik Bölüm Müdürü Onur Arcan, Grow Up projesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen GIZ’in uyguladığı PEP Projesi olarak girişimcilik projelerini destekliyoruz. Türkiye’deki girişimcilerin kapasitelerini artırın.” Biz sağlıyoruz. BTM iş birliğiyle yürüttüğümüz bu projede farklı departmanlardan gelen girişimleri desteklemekten ve ekosisteme katkı sağlamaktan son derece mutlu olduk. “Fırsat eşitliği ve ekosistemin daha da zenginleşmesi açısından gençlerin, kadınların ve göçmenlerin girişimcilik ekosistemine dahil edilmesini önemsiyoruz.”

Grow Up Stage’de 10 startup sunum yapıyor

· Mapla Biyoteknoloji:Sıfır Atık hedefi için gıda atıkları ve kompost gübre kullanarak biyoplastik üretmeyi hedefliyor.

· Packman:Özellikle yabancılar ve turistler için tasarlanmış online yemek siparişi ve teslimat platformu olarak, çok dilli bir arayüz sunuyor ve geniş ödeme seçenekleri ve üstün müşteri hizmetleriyle Türkiye’nin çok kültürlü nüfusuna yönelik yemek deneyimini geliştiriyor.

· Yomio Dropları:Fonksiyonel atıştırmalık kategorisinde sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan, tamamen besin içeriklerinden oluşan, yoğurt içeren, katkı maddesi kullanılmadan uzun raf ömrü sağlayan, hayvansal gıdaların güvenli tüketimini destekleyen lezzetli atıştırmalıklardır.

· Alaaddin Enerji:Güneş enerjisi sistemi termal enerjiyi depolar ve su ısıtmak için enerjiden tasarruf ederek %70 oranında enerji tasarrufu sağlar.

· Orbiba Robotik: Pak, tarım alanına katkı sağlamak isteyen her birey için uygun fiyatlı, yapay zeka ve bilgi işleyen robot platformları üretmek amacıyla kurulmuş bir tarım teknolojileri kuruluşudur. Bu girişimle, giderek artan enerjiye erişim sorununu çözmek amacıyla, yenilenebilir enerji kullanan, düşük maliyetli ve yatırım getirisi yüksek akıllı küçük robotlar tasarlayıp geliştirerek, düşük karbon ayak izine sahip organik tarım uygulayıcılarını desteklemeyi amaçlıyor. dünyada güvenli gıda.

· NFS Fonksiyonel Besin Maddesi:İleri beslenme teknolojileri ile geliştirilen özel gıdalar ve doğal kaynaklardan elde edilen fonksiyonel bileşenlerle tüketicilere özel sağlık ve yaşa uygun çözümler sunan bir gıda üretim kuruluşudur.

· Teslim Ağacı:Ağaçları hayata döndürme ve toplumsal katılımı teşvik etme girişimidir.

· Agrovech:Tarım alanlarında hasat dönemi, bitki büyümesi, verim iddiaları ve diğer analizlerin belirlenmesi için uydu ve drone görüntülerini kullanarak yapay zeka tabanlı yazılımlar geliştirerek çiftçilere web tabanlı karar verme sistemi sunmak.

· Menü:Restoran ve mutfaklara yönelik ücretsiz dijital menü desteği sunmaktadır.

· Çiftlik:Yenilikçi gıda teknolojileri ile Ar-Ge çalışmalarını birleştirerek tarım ürünlerini, işlenmiş gıdaları ve yan ürünleri dönüştürerek yenilikçi, lezzetli ve sürdürülebilir gıdalar üretmektedir.

habertortum.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu