Boşanma davasında telefondan silinen deliller değerlendirmeye alınmayacak
Karısının kendisini aldattığını düşünen koca, genç bayanın telefonuna özel bir program yükledi.
Program sayesinde hanımın sildiği iddia edilen yazışmalara ve fotoğraflara erişim sağlayan öfkeli koca, boşanma davası için Aile Mahkemesi’ne gitti.
Bölge Yargıtay davayı kabul etti.
Mahkeme; Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle boşanma davasını reddetti.
Davacı kocanın kararı temyiz etmesi üzerine devreye giren Bölge Yargıtay Hukuk Dairesi, Aile Mahkemesi kararının tamamının iptaline karar vererek erkeğin davasının kabulüne karar verdi.
Yargıtay göründü
Davalı hanım karara itiraz edince belge Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin gündemine geldi.
Davacı erkeğin eşinin telefonuna özel program kurduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:
Yasa dışı delil sayıldı
Davacının tanıkları, davalı kadının telefonundaki resim ve yazışmaları gördüklerini beyan etmişlerdir. Davacı erkeğin duruşmada kadının telefonuna ‘disk digger’ adlı bir program yüklediğini ve telefondaki silinen kayıtları geri getirdiğini ifade etmesi dikkate alındığında, erkeğin kendi telefonuna yüklediği programla elde edilen görüşme kayıtlarının, eşinin telefonu hukuka aykırı bir şekilde elde edilen delil olarak kabul edilir. Bu durum karşısında hukuka aykırı bu deliller kusurun tespitinde dikkate alınamaz ve bu delillerle ispat edilmeye çalışılan olgu kusur olarak kadına yüklenemez.
Karar bozuldu
Öte yandan davacı erkeğin belgeye sunduğu ve davalı kadınla ilgili olduğunu iddia ettiği yazışmanın davalı kadın tarafından kabul edilmediği ve davalı tarafından yazılan tezin soyut kaldığı anlaşıldığından bu uygunluklar kusurun tespitinde dikkate alınamaz. Bu davada, davacıdan dinlenen tanıkların duyularına dayalı ifadeleri dikkate alındığında, davalı hanıma atfedilen inanç sarsıcı davranışın kanıtlanamadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının davasının reddine karar verilmesi gerekirken, davanın yazılı olarak kabulü kusurlu olup, bozmayı gerektirmiştir.