Ayasofya Camii yabancı ziyaretçilere biletlenecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm bilgilendirmeleri ve Ayasofya Camisi’nin restorasyonuna ilişkin, “Ayasofya’nın ana kubbesinin üst örtüsünün değiştirilmesi ve onarılması yönünde çalışmalar var. Bu onarımlar sırasında Ayasofya’nın da onarımı yapılıyor. Ziyaretçilere ve ibadete kapatılmayacaktır.” dedi.
Gündemdeki konuları değerlendirmek üzere Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) basın toplantısı düzenleyen Ersoy, ilk 9 aylık turizm verilerine göre geçen yıl 40,2 milyon olan toplam ziyaretçi sayısının 2019’a yükseldiğini söyledi. Eylül sonu itibarıyla 45,2 milyon.
Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizminde önceki yıllara göre her ay düzenli bir artış kaydettiğini belirterek, “Önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başına düşen gecelik gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimizdir.” dedi.
Turizmde ortalama kalış süresine dikkat çeken Ersoy, şu bilgileri verdi:
“2022 yılında ilk 9 ayda 10,1 geceleme, yıl ortalaması ise 10,3 geceleme oldu. 2023 yılında ise 9,5 geceleme, yıl ortalaması ise 9,8 geceleme olacak. Ortalama kalış süresinde azalma var” Bunun en bariz sebepleri ekonomik kriz ve “Pandemi sonrası tüm dünyada etkili olan yüksek enflasyonun etkisiyle turistler tatil sürelerini kısaltıyor. Yine yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı da oldukça fazladır. Ayrıca yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının ziyaretçi sayısının payının da azaldığı gerçeği var.”
Tüm turizm konutları Bakanlıkça belgelendirilecek
Turizmde ürün çeşitliliğinin arttığını ve bu anlamda turistlerin ortalama kalış süresinin uzatıldığını belirten Mehmet Nuri Ersoy, “Bizim için kişi başı harcamadan daha değerli olan kişi başı gecelik harcamadır. Türkiye 2017’yi 65 dolarla kapattı. 2022 sonunda uyguladığımız politikalarla bu rakam 89 dolara çıkacak.” “Bu yıl ilk çeyrekte 85 dolar, ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar ve son çeyrekte de tahmini 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasını 100 dolar seviyesinde tamamlamayı bekliyoruz. ” dedi.
Türkiye’nin 2023 yılının ilk 9 ayında 42 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini belirten Ersoy, bu yıl orta vadeli program hedefinin 55,6 milyar dolar olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“2023 yılında hem bölgesel hem de ülkemizdeki birçok aksaklığa rağmen koyduğumuz orta vadeli hedef doğrultusunda ilerliyoruz. 2018’de ‘Turizmde dönüşüm zamanı geldi. Artık nicelik değil nitelik olacak’ ön taraf.’ “Dedik. Bu konudaki strateji ve uygulamalarımızın ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Ülkemizde üst üste birçok kriz yaşadık ama Türkiye 2018 stratejisi doğrultusunda hedeflerine ulaşıyor. Kişi başına gecelik gelir 65 dolardan 100 dolara yükseldi.”
Ersoy, artık tüm otellerin Bakanlık belgeli olduğunu, bundan sonra turizm rezidanslarının da Bakanlık belgeli olacağını vurgulayarak, “Muhtemelen 2024 yılı sonuna kadar tüm konaklama sektörü Bakanlığın kontrolünde olacak. Bakanlığımız olarak yıllardır bu sürece hazırlanıyoruz. Denetim sayısını üçe katladık. Şu anda süreci hızlandırmaya çalışıyoruz.” “Otellerimize kolay belge uygulamasıyla otel kayıtlarını yaptırdık. İnşallah bundan sonra otellerimizin nitelikli işletme belgesi alması için gerekli çalışmaları başlatacağız.” dedi.
“200 meslek lisesinin turizm teknik meslek lisesi olarak hizmet vermesini sağlayacağız”
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde turizm meslek liselerinin teknik lise seviyesine yükseltildiğini belirten Ersoy, şöyle devam etti:
“Müfredatı değiştirdik. Artık turizm meslek teknik liselerinde dil ağırlıklı eğitim veriliyor ve öğrenciler stajlarını nisan ayından ekim ayı sonuna kadar öğretmenleriyle yapılan protokol dahilinde otellerde yapıyorlar. Yani doğru dürüst uygulamalı eğitim alıyorlar ve 3 dil öğrenerek mezun oluyorlar. Stajları sırasında stajyer maaşından daha fazlasını kazanıyorlar.” Sistem çok iyi çalışıyor. Biz bu uygulamaya başladığımızda 76 turizm meslek lisesi vardı. Tamamı teknik liseye dönüştürüldü. 76 yeterli değildi. Bazı teknik liseler de talep üzerine turizm teknik lisesine dönüştürüldü. Bundan sonra en az 200 meslek lisesi turizm teknik meslek lisesi olarak hizmet verecek. “Biz sağlayacağız.”
Mehmet Nuri Ersoy da turizmde gastronominin önemine vurgu yaparak, Türkiye’de listeye eklenen yeni şehirlerin 9 Kasım’daki Michelin Rehberi lansmanında açıklanacağını, listeye İzmir, Çeşme, Urla ve Bodrum’un da dahil edileceğini söyledi. Michelin Rehberi konsepti.
Sürdürülebilirlik Belgesi konusunda çok önemli bir çalışma üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ersoy, 7 bine yakın otelin sürdürülebilirlik kriterleri sürecini tamamladığını belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, geçen hafta TBMM’de turizm amaçlı konut kiralanmasına ilişkin kanun tasarısının kabul edildiğinin altını çizerek şunları söyledi:
“Turizm amaçlı kiralama, konutların herhangi bir amaçla en fazla 100 gün süreyle kiralanmasını ifade eder.” Konuyu açıklamak isterim. Yani konutlar tek seferde yüz gün ve daha az süreyle kiralanıyorsa Bakanlığımızdan belge alınması şartıyla kısa süreli olarak da kiralanabiliyor. Yeniden izin belgesi başvurularında, bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat maliklerinin oybirliğiyle aldıkları kararın ibraz edilmesi zorunludur. Bir istisna var. Özel nitelikli konutlar kamuya aittir. “İdare planında kısa süreli kiralama faaliyetlerine izin verildiği yönünde karar varsa ve bu plan tapuya şerh edilmişse bu konutlar istisnadır.”
Ayasofya yabancı ziyaretçilere biletlenecek
Ayasofya ve Sultanahmet Meydanı’nın UNESCO’nun kalıcı miras listesinde olduğuna işaret eden Ersoy, Ayasofya Camisi’nin onarımı konusunda UNESCO’nun tavsiye ve görüşlerini alarak kararları hayata geçirdiklerini belirtti.
Bakan Ersoy, UNESCO’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024’ten itibaren Ayasofya’da ziyaretçi yönetim planına geçeceklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Bu yönetim planında ziyaret kalitesi ve güvenlik artırılacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Gözbebeği camimiz ortak mirasın korunması ve tanıtılmasına odaklı çok ideal bir ekosisteme dahil edilecek. İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının girişlerinde herhangi bir değişiklik yok. Mevcut ibadet alanında ibadetlerini yapabilecekler. İbadet bittikten sonra mevcut çıkıştan çıkış yapacaklar. yine kapı. Bunda bir değişiklik yok. 15 Ocak itibarıyla turistik ve kültürel amaçlı yabancı vatandaşların ziyaretleri için giriş kapısını değiştiriyoruz. Topkapı Sarayı’nın üst kattaki olduğu üst kapıdandır. Ayasofya’da şu anda kapalı olan üst galeriyi hizmete açarak onları o galeriden gezdirerek galeri sonunda aşağı indirip çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz. Ayasofya’ya ibadet amaçlı gelenler ile turistik amaçlı gelenlerin girişte örtüşmesi. Yoğunluğu farklı katlara yayarak kontrol altında tuttuk. haline geliyoruz.”
Ayasofya ile ilgili bilgilerin QR kod uygulaması ve kulaklık aracılığıyla 16 dilde sunulacağını belirten Ersoy, “Bundan sonra ziyaretçiler Ayasofya’mızın tüm tarihi ve ikonları hakkında detaylı bilgi alarak süreci tamamlayabilecekler. Ayasofya Camii’nde ibadet edenleri rahatsız etmeden sessiz bir ortamda.” söz konusu.
15 Ocak 2024 tarihinden itibaren Ayasofya’yı ziyaret eden yabancı turistlerden bilet ücreti alınacağına işaret eden Ersoy, “Türk vatandaşlarımızın ibadet amaçlı yapacağı ziyaretler daha önce olduğu gibi ücretsiz olacak. Bu uygulama Türkiye’de de mevcut. Dünyanın birçok ülkesi.” değerlendirmesini yaptı.
Ayasofya’nın restorasyonu nedeniyle dijital kopya yapıldığını belirten Ersoy, “Bu daha önce olmamıştı. Tarihte bir eksiklikti. Dijital kopyayı birebir yaptık. Caminin tüm detayları dijital olarak kayıt altına alındı. Çalışmalara başladık. 2. Beyazıt minaresinde çalışmalar yapılacak, iskele kurulacak. “Ana kubbenin üst örtüsünün değiştirilmesi ve onarılması için çalışmalar var. Bu onarımlar sırasında Ayasofya ziyarete ve ibadete kapatılmayacak. Bu sayede onarımı aşamalı olarak yönetip gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.